Добре дошли!

Добре дошли танкисти!

Този блог е проект, за да помогне на новите и не толкова нови играчи в играта World of Tanks.

понеделник, 29 октомври 2012 г.

Преглед на немското технологично дърво

Здравейте танкисти!

Както вече споменах в World of Tanks са включени над 140 танка. Днес ще обърна внимание на Германското технологично дърво. 



Както всички знаем във Втората Световна Война германците са първите, които приемат доктрината, която поставя танка, като основна бойна единица в битките. Германският пълководец Гудериан е първоначалник на идеята за Blitzkrieg - Светкавична война.
Започваме разбира се с Tier 1 Liechttraktor(позната като LoLtraktor/Trolltraкtor) бронираната машина - първоначално тя е била проектирана действително като селскостопански трактор, тъй като в годините преди войната Германия не е имала възможност да има танкове в армията си, по силата на Ньойския договор. Liechttraktor-a е бил учебна машина, на която е трябвало да се обучават бъдещите танкови командири и екипажи.
От ляво на снимката се вижда технологичната линия на Самоходните артилерии. Самоходното оръдие Sturmpanzer I Bison е било използвано в самото начало на бойните действия през войната, като самият танк представлява артилерийско оръдие качено на шаси. Tier 3 Sturmpanzer II е сглобен на принципа на Bison-a, само че тук е ползвано шаси на PzKpfw III(за по - кратко Pz3), Wespe-то е добре познато на феновете на играта Battlefield 1942. На Tier 4 идва Grille, самоходна артилерия със значителен обхват и сравнително добра мобилност. Hummel - Tier 5 е последната артилерия, която реално е била реализирана в по - големи бройки по време на войната. GW Panther, GW Tiger и GW Typ E са съответно Tier 6, 7 и 8 артилериите, за който нямам нерви и желание да развивам, моля, ако някой има опит с тях нека сподели мнение.
Продължаваме с линията средни немски танкове, завършваща със E-50M - Tier 10. Тук впечатление в исторически план правят Pz2, Pz3A, Pz3 и Panther, действително едни от разпознаваемите танкове във войната. Но може би както във всички други технологични линии и тук исторически успелите модели не правят особено впечатление в играта. В тази линия действително си заслужава геймплея с Pz3/4, Panther II и E-50/М.


Третата линия е тази на леките танкове, произлизащ от Pz2, Pz2 Luchs действително е ползван за скаут в бойните действия на фронтовете в Европа и Африка, а VK1602 Leopard и VK2801 са разузнавачите, които наистина си заслужава да развивате в World of Tanks.
Следващата линия е линията завършваща с Е-100 или Maus - "чудовищните" танкове, за разлика от съюзниците, които са разчитали на многобройни малки, леки и ефективни танкове, немците са действали по стратегията "Go big or go home". Тук впечатление правят Pz4, прословутият Tiger и могъщият TigerII, за който много хора смятат че от немски Königstiger значи "кралски тигър", но в същност в превод значи "Бенгалски тигър". Maus линията е осеяна с прототипите на Porshe - танковете с (P) след името, докато другите са танкове при E-100 линията са проектирани и реализирани от Henschel & Son / Krupp. Тук има вариант да сте подхванали линията на средните танкове и все пак да се прехвърлите към E-100 линията - ако сте като мен - фенове на най - страховития танк на цялата Втора Световна Война - PzKpfw VI Tiger.

Последната линия танкове е на Разрушителите. Дълго време немците са разчитали на тези самоходни противотанкови оръдия монтирани към шасита на различни танкове, както сами можете да видите Jagd- е думата след, която следва шасито, на което е качено оръдието. В повечето случаи то е било монтирано там, защото е било твърде тежко, за да се монтира на конвенционален купол, а както казахме немците следват "Go big or go home". Тук може да
видите, от машини произведени в огромно бройки, през импровизации, до страховити прототипи, които никога не са били реализирани в действителност.



Очаквайте преглед и на американското технологично дърво съвсем скоро!
Поздрави,
Gr1zu

петък, 26 октомври 2012 г.

Добре дошли!

Здравейте, танкисти!

От днес, започвам един проект, който си бях наумил от доста време.

World of Tanks
Какво е World of Tanks?
Някои от вас може би знаят, други не са чували дори. World of Tanks е мултиплеър онлайн игра, разработена от Wargaming.net, която включва бронирани превозни средства от средата на миналия век. Фокусът на играта е в PvP геймплей, в който всеки играч контролира танк или самоходна артилерия.

Играта включва над 140 бронирани машини произведени от Съветския Съюз, Германия, Франция, Съединените Щати и от скоро и Британия(0.8.1 patch). Има потвърждения, че и японски танкове също може да бъдат включени в по-нататъшните обновявания. Планира се и добавяне на "Европейско" технологични дърво, включващо машини разработени в Италия, Швеция, Полша и евентуално Унгария и Румъния.
Танковете в играта са безупречни копия на реалните машини, осигурявайки на играта много добра оценка за историческа точност, но както във всяка компютърна игра, не може да се иска пълна достоверност. Това е танков симулатор и част от параметрите на машините са променени, за да има някакъв баланс в битките.

Играта е напълно безплатна за игра и всеки с машина, която покрива хардуерните изисквания може да я свали и да започне да играе веднага.

Битките в World of Tanks са няколко вида: Случайна битка, Тренировъчна битка и Кланова битка. Като нов играч, основното нещо, което ще правите е да се включвате в Случайни битки. Има три вида Случайни битки:
1. Standart - целта е да превземете флага на противниковия отбор или да унищожите всички противници.
2. Encounter - и двата отбора се борят за един и същи флаг разположен на неутрално място на картата.
3. Assault - един от отборите трябва да защитава флаг, като другия се стреми да го превземе или да елиминира защитниците за по - малко от 10 минути.

В World of Tanks има 5 основни типа бронирани машини. Леки, средни и тежки танкове, Самоходни оръдия - Разрушители(Tank Destroyer - TD) и Самоходна артилерия(SPG). Всеки от тип има свойте силни и слаби страни, които ако познавате можете да експлоатирате до краен предел. В този блог ще се опитам да споделя опита си и да представя тактики и стратегии, които биха били полезни на начинаещи и дори по - напреднали играчи.

Леки танкове - понякога още познати като скаути. Леките танкове са, както подсказва името им, с малко тегло, обикновено отношението мощност/тегло е над или около 20-25. Въоръжението е слабо, скоростта висока, а маневреността добра. Обикновено ползвани за разузнаване в началото на играта, малко след първите секунди на боя приложението им става почти никакво, но имат огромно значение в края на битките, когато има по 3-4 танка от всяка страна и местоположението на противниците е от жизнено важно значение за съотборниците.

Средни танкове - още познати като поддръжката. Средните танкове са, с по - голямо тегло от леките, но при повечето е запазено отношението мощност/тегло в рамките на 15 - 20. Въоръжението на средните танкове варира, от оръдия подходящи за по - близки срещи с противниците до оръдия подходящи за снайпериране. Като цяло средните танкове трябва да се ползват за поддръжка на тежките, за флангови действия или за доубиване на вече ранени тежки танкове излезнали от обсега на съотборниците. Средните танкове са най - добри, когато се открие пролука в отбраната на противниковият отбор, 2 или 3 средни танка са способни да обърнат хода на битката с една проста маневра, която в същност да се окаже гениална.

Тежки танкове - още познати като работните коне на армията. Тук вече говорим за истинската сила. Става въпрос за изключително тежки, мудни и мощни машини. Тежките танкове са основният двигател на отбора. Каквото и да си говорим всичко се върти около тях. Добър танкист, в тежка машина, може сам да предопредели изхода на конкретна битка. Ако харесвате грубата сила, това е вашият избор за танк!

TD - още познати като снайперистите. Тежестта и бронята на Разрушителите варира, но обикновено отнесена към другите танкове е по - малка, за сметка на това, въоражението е по - добро. Основният недостатък на TD-тата е, че те нямат купол, тоест хоризонталното движение на оръдието е ограничено и тези танкове могат да стрелят само напред.

SPG - още познати като недолюбваните. Никой не харесва Самоходните артилерии. Способността да убиваш противници от другия край на картата се приема доста лично от повечето от играчите на World of Tanks. Артилерията е способна с един единствен изтрел да убие танк, който дори няма идея къде може да се крие SPG-то. Наричани "Крадци на фрагове", "Noob"-ове, "Страхливци" и още какво ли не, артилеристите почти винаги са оставяни да се оправят сами в битките. Основният противник на една артилерия са бързите и маневрени скаути, точната противоположност на Самоходните артилерии.

Очаквайте ъпдейти скоро!
Поздрави,
Gr1zu